Egészséges receptek II.
Húsételek
Halfilé zöldben:
Hozzávalók:
1 db tőkehalfilé (150 g)
1/2 citrom
Őrölt bors
1 kis teáskanál olivaolaj (3 ml)
5 g kapri/olivabogyó
10 g metélőhagyma
100 g zöldbab
100 g burgonya
Elkészítése:
Sózza meg a halfiléket, locsolja rá a citrom levét majd egy kis olajjal megkent serpenyőben süsse meg mindkét felét.Hintse meg borssal, szórja rá a bogyót illetve a zöldbabot és egy kis ideig rázogassa tűz felett, míg félkeményre puhul a bab.A burgonyát vágja apró kockákra, majd sós vízben főzze puhára.A halfilét apróra vágott metélőhagymával és citromkarikával tálaljaÍzlés szerint a főtt burgonyát felaprított petrezselyemzöldben megforgatva is tálalhatja, mely tökéletesen passzol a zöldfűszeres halhoz.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 295 kcal (1233 kJ) Fehérje: 32 g Zsír: 5,4 g Szénhidrát: 28 g Koleszterin: 70 mg Rost: 6,2 g |
C-vitamin: 50,6 mg B12-vitamin: 1,6 ug Kalcium: 97 mg Vas: 2,2 mg Nátrium: 220 mg |
Gombás fasírt:
Hozzávalók:
50 dkg gomba
2 db cukkini
1 db sárgarépa
2 db burgonya
1 db tojás
só
bors
pici mustár
buzakorpa,zsemlemorzsa
olaj a kisütéshez
Elkészítése:
A zöldségeket a reszelő kicsi fokán lereszelem,
besózom, addig hagyom állni, mig levet ereszt.
Majd fűszerezem, beleteszem a tojást és végül annyi búzakorpát és zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Én bélszínroló formát készítek, majd kisütöm. Nagyon finom önmagában zöldségekkel, vagy hús helyett feltétnek.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 309 kcal (1292 kJ) Fehérje: 13 g Zsír: 17 g Szénhidrát: 25 g Koleszterin: 90 mg Rost: 6 g |
C-vitamin: 12 mg |
Érdekesség:
A zöldségek és a búzakorpa miatt rostokban gazdag, ezért székrekedéskor jó választás. Vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Egytálételek
Havas lazac:
Hozzávalók:
2 főre:
-4 szelet lazac
-15 szem olajbogyó
-3 ek. tejföl
-grillfűszer
-4 gerezd fokhagyma
Köret:
-500g vegyes zöldség
Elkészítése:
A 4 szelet lazacot teflonserpenyőbe tesszük alá egy csöpp olajat öntünk. Megszórjuk a grill fűszerrel, rászórjuk a zúzott fokhagymát. Rádobáljuk az olajbogyókat és végül rálocsoljuk a 3 evőkanál tejfölt a tetejére.
Kb. 10 percig fedő alatt pároljuk,majd lepirítjuk.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 512 kcal (2140 kJ) Fehérje: 42 g Zsír: 37 g Szénhidrát: 4 g Koleszterin: 109 mg Rost: 0 g |
C-vitamin: 0 mg |
Érdekesség:
A lazac gazdag telítetlen zsírsavakban, azonban nem tartozik a sovány halak közé. Ha csökkenteni szeretnénk a kalória tartalmat, akkor cseréljük tonhalra, busára, fogasra.
Körtés kacsacomb:
Hozzávalók:
4 szép kacsacomb
2 db körte
só
bors
őrölt (vagy friss) rozmaring
Elkészítése:
A kacsacombokat sózom, borsot darálok rá, megszórom rozmaringgal, és teflon tepsibe rakom. Amikor félig megpárolódott, közécsúsztatom a körte-szeleteket.
Visszatakarom a fóliával, és készre sütöm.
Burgonya pürével- párolt almával nagyon finom!
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 418 kcal (1747 kJ) Fehérje: 38,4 g Zsír: 24,3 g Szénhidrát: 10,6 g Koleszterin: 154 mg Rost: 2,3 g |
C-vitamin: 17,07 mg B12-vitamin: 0,7 ug Kalcium: 31,31 mg Vas: 8,1 mg Nátrium: 675,63 mg |