Egészséges receptek I.
Levesek
Sütőtök leves:
Hozzávalók:50-60 dkg sütőtök, só, bors, szerecsendió,2 dl tejszín vagy tejföl, tökmag
Elkészítése:A sütőtököt kockára vágva annyi vízben feltesszük puhára főzni, amennyi ellepi. Sót, fehér borsot, pici szerecsendiót teszünk a vízbe. Esetleg egy kevés őrölt rozmaringot is teszek bele. Amikor puhára főtt (gyorsan megfő!), botmixerrel pépesítjük, és hozzáöntjük a 2 dl tejszínt.
Tálaláskor a leves tetejére szárazon, serpenyőben megpirított illatos tökmagot szórunk.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 177 kcal (740 kJ) Fehérje: 6,5 g Zsír: 2,75 g Szénhidrát: 31,3 g Koleszterin: 6,5 mg Rost: 1,17 g |
C-vitamin: 23,4 mg B12-vitamin: 0,4 ug Kalcium: 202,5 mg Vas: 2,8 mg Nátrium: 273 mg |
Érdekesség:
Különösen egészséges ez a leves, mert mind a tökben, mind a magjában sok vitamin és ásványi anyag található. A sütőtökben sok a C vitamin, a tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét pedig az igen magas magnézium-, kálium-, alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.
Fűszeres burgonyakrémleves:
Hozzávalók:
100 g burgonya
5 g vöröshagyma
5 g vaj
250 ml zöldségleves leveskockából
1-1 csipet petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom
1 teáskanál citromlé
50 ml joghurt (0,1%-os)
1/2 tojássárgája
1 db zsemle
Elkészítése:
Tisztítsa meg és vágja kockákra a burgonyát, majd a vajon átfuttatott, apróra vágott vöröshagymához adva, párolja össze.
Öntse fel a zöldséglevessel, lassú tűzön főzze addig, míg meg nem puhul majd botmixerrel pépesítse.
A tojássárgáját keverje el a joghurttal, a zöldfűszerekkel és citromlével, majd melegítse hozzá a leveshez.
Ízlés szerint fűszerezze fehér borssal és az apróra vágott, serpenyőben pirított zsemlével tálalja.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 318 kcal (1329 kJ) Fehérje: 10,6 g Zsír: 7,1 g Szénhidrát: 52,7 g Koleszterin: 107 mg Rost: 4,3 g |
C-vitamin: 20,2 mg B12-vitamin: 0,4 ug Kalcium: 20,2 mg Vas: 1,22 mg Nátrium: 410 mg |
Tésztafélék
Lasagne Kicsit zöldebben:
Hozzávalók:
A raguhoz:
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál zellerszár
25 dkg darált pulykamell
2 ek. rizsliszt
2 dl vízzel hígított paradicsompüré
só
bors
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg rizsliszt
5 dl meleg tej
só
bors
csipet szerecsendió
A zöld laptésztához
20 dkg rizsliszt
20 dkg kukoricaliszt
egy csipet só
3 tojás
30 dkg spenót
kevés reszelt juhsajt vagy mozarella
Elkészítése:
Készítsük el előbb a raguját. 1 fej vöröshagymát, 2 szál sárgarépát, 2 szál zellerszárat finomra vágjuk. Egy lábasba téve, kevés olajon együtt pirítjuk. Tegyük hozzá a 25 dkg pulykamellből készült darált húst, fehéredésig tovább pirítjuk. Keverjünk hozzá 2 ek. rizsliszttel elkevert, 2 dl vízzel hígított paradicsompürét (friss paradicsomból készítve), sózzuk, borsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben elkészítjük a besamelt. 5 dkg vajat, 5 dkg rizsliszttel megpirítunk, 5 dl meleg tejjel felengedjük. Csomómentesre keverjük. Lassú tűzön besűrítjük, csak a végén sózzuk, borsózzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük.
A zöld laptésztához 20 dkg rizslisztet és 20 dkg kukoricalisztet, egy csipet sóval, 3 tojással és az alaposan kinyomkodott, finomra vágott 30 dkg spenóttal összegyúrjuk, szép vékonyra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk szikkadni, tenyérnyi nagyságú lapokra vágjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük, hideg vízbe csúsztatva leöblítjük, és benedvesített konyharuhára fektetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az alját egy réteg tésztával béleljük, megkenjük 1-2 kanál raguval, megszórjuk kevés reszelt juhsajttal vagy mozarellával. Ismét egy réteg tészta, tetejére elsimított besamel, megszórjuk sajttal. Majd ismét tészta-ragu-sajt-tészta-besamel-sajt, egészen addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejére besamel és sajt kerüljön. Forró sütőben megsütjük.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 537 kcal (2245 kJ) Fehérje: 31,23 g Zsír: 17,1 g Szénhidrát: 63,3 g Koleszterin: 153,69 mg Rost: 10,3 g |
C-vitamin: 22,8 mg |
Érdekesség:
Spaghetti Benedetto:
Hozzávalók:
500 g spagettitészta
egy fej fokhagyma
1,5 dl fehér bor vagy pezsgő
4 dl tejföl
4 dkg vaj
olívaolaj
szerecsendió
só, bors
bazsalikom
oregano
keményítő
parmezán v. más sajt
Elkészítése:
A fokhagymákat héjában kevés olajon megpirítjuk. Ha kész kinyomom a héjából és belerakom a mozsárba a sóval, a borssal, a szárított bazsalikommal, az oreganóval és szerecsendióval (őrölt) együtt - megzúzzuk. 4 dkg vajat felolvasztok beleteszem a fenti masszát a tejfölt egy kis olajat és a tejfölt meg a bort v. pezsgőt és összeforralom majd kevés keményítővel kicsit sűrűbbé teszem. A még forró tésztát összekeverem a szósszal, ráteszem a sajtot és kész.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 995 kcal (4159 kJ) Fehérje: 27,2 g Zsír: 50,6 g Szénhidrát: 103,5 g Koleszterin: 103,4 mg Rost: 5,17 g |
C-vitamin: 0,2 mg |
Érdekesség: